Karate » Intro Shotokan

Er zijn verschillende karatestijlen en één van de meest verspreide stijlen is het Shotokan, andere stijlen zijn Wado ryu, Shito ryu, Kyokushin, Gensai ryu, Goju ryu, Shorin ryu. Ondanks de onderlinge verschillen hebben de stijlen met elkaar gemeen dat er door het gebruik van hand- voet- elleboog- en knie technieken een zelfverdedigings systeem ontstaat. De Shotokan stijl is ontwikkeld door Gichin Funakoshi Hanshi (1868-1957). Hij was afkomstig uit de stad Shuri op het eiland Okinawa en beoefende daar onder andere Shuri-te en leerde ook Chinees Kempo van zijn leraar Anko Itosu.

Op Okinawa stonden ongewapende systemen bekend als Te (hand), waarbij de plaatsnaam vaak ingesloten werd, bijvoorbeeld: Shuri-te, Tomari-te en Naha-te. In 1922 werd Gichin Funakoshi door de Japanse regering gevraagd een demonstratie te geven. Kort daarna – in 1924 – werd de eerste karateclub in Tokyo opgericht op de Keio universiteit waarbij karate een systeem voor lichamelijk opvoeding werd met een martiale achtergrond. Prima passend bij andere Japanse traditionele zelfverdedigings disciplines zoals Kendo, Judo en Jiu Jiisu.

Kenkai volgt via de JKS de Shotokan lijn die terugvoert naar de JKA (de originele organisatie naam van Shotokan stijl welke na het overlijden van Funakoshi helaas is vertroebeld door rechtzaken), en nu aangevoerd wordt door Masao Kagawa Shihan. Vanaf Gichin Funakoshi Hanshi is deze Shotokan lijn doorgetrokken via Nakayama Shihan, Matsuno Shihan en Asai Shihan naar de huidige Shihan: Masao Kagawa.

De benaming karate werd eigenlijk pas halverwege de jaren ’30 van de vorige eeuw in gebruik genomen om het systeem een Japans karakter te geven. Zijn zoon, Yoshitaka Funakoshi heeft deze stijl gemoderniseerd tot de stijl zoals wij die nu kennen door onder andere hoge traptechnieken toe te voegen. Het Shotokan kenmerkt zich door diepe standen en grote technieken die naar gelang je vordert in je ontwikkeling steeds korter en krachtiger worden. Zoals in alle budo disciplines is etiquette en het ontwikkelen van een goede hygiëne en gezondheid belangrijk. Een nog belangrijker doel van het karate is het verbeteren van je karakter en het vormen van een evenwichtige persoonlijkheid.

Het concept Kenkai en de ambitie om karate als geheel te trainen sluiten prachtig hierbij aan.